Yunus Emre: Gel Gör Beni Sergisi Macaristan’da Açıldı

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan, asırlar öncesinde duru Türkçeyle yazdığı şiirleri günümüzde de diller ezberi olan Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı anısına ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin kararı doğrultusunda TÜRKSOY’un düzenlediği “Gel Gör Beni” sergisi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de açıldı.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Konseyi Macaristan Temsilcilik Ofisi ve T. C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Ankara Olgunlaşma Enstitüsü iş birliği ile Macaristan’ın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Petöfi Edebiyat Müzesi ev sahipliğinde “Yunus Emre Gel Gör Beni” sergisi düzenlendi.

Açılış törenine Macaristan İnsan Kaynakları Bakanlığı Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Devlet Sekreteri Zoltan Lörinczi, Azerbaycan Cumhuriyeti Macaristan Büyükelçisi Tahir Taghizade, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Macaristan Geçici Maslahatgüzarı Ruslan Ayabov, Türk Konseyi Macaristan Temsilcilik Ofisi İcra Direktörü Dr. Janos Hovari, Budapeste Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (YEE) Müdürü Mustafa Aydoğdu ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur Koçbıyık katıldı.

Petöfi Müzesi Genel Müdürü ve Macar Kültür Vakfı Başkanı Szilárd Demeter açış konuşmasında “Petőfi Edebiyat Müzesi bugüne kadar Macar edebiyat eserlerinin Türkçeye çevrilmesini destekledi, aynı şekilde 77 Türklük masalının Macarcaya çevrilmesine de katkılarda bulundu, ve şimdi 77 Macar halk masalının Türkçeye çevrilmesini planlıyoruz. Bu nedenle bazı şiirleri daha evvel Macarcaya çevrilen 13. yüzyılda yaşamış büyük şair Yunus Emre’yi enstitümüzde anmaktan ve TÜRKSOY sergisine ev sahipliği yapmaktan büyük kıvanç duymaktayız.” dedi.

Konuşmasının devamında ayrıca bin yıllık ayrı yaşanmışlığa rağmen halklarımızın, binlerce yıllık ilişkilerle bağlı olduğu konusunda en ufak şüphe bulunmamaktadır. Diyen Genel Müdür Demeter, Ünlü Macar müzisyenleri olan Béla Bartók ve Zoltán Kodály’in araştırmalarının  bu ilişkilerin tarihsel sürecini ayrıntılarıyla ortaya koyduğunu belirtmiştir.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov ise, “Üye ülkelerimizin kültür bakanlıklarının destekleri ile 2021 yılı boyunca tüm Türk dünyasında Yunus Emre ile ilgili çeşitli çalışmaların hayata geçirilmesi için gayret gösterdik. Sizlerin destekleriyle bugün de Macar sanatseverlerle bir arada bulunmaktan son derece heyecanlıyız. İnanıyorum ki Yunus’u anmak üzere açılacak bu özel sergi, başta Macaristan olmak üzere, tüm üye ülkelerimizde yaşayan kardeş halklarımız ve gönül coğrafyamızdaki soydaşlarımızın gönüllerinde şiirleriyle taht kuran Yunus Emre’nin evrensel mesajlarını yeniden hatırlatacak ve onun felsefesi ile bütünleşmemize vesile olacaktır.” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında Macar Kültür Vakfı ve TÜRKSOY arasında kültürel alanda iş birliğini arttıracak bir protokol de imzalandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



istanbul travesti Haber |istanbul travesti Bilgi |istanbul travesti |istanbul travesti |travesti | ankara travesti|ankara travestileri |ankara travestiankara travesti