Yunus Emre “Gel Gör Beni” sergisi Kuzey Makedonya’da

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan, asırlar öncesinde duru Türkçeyle yazdığı şiirleri günümüzde de diller ezberi olan Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı anısına ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin kararı doğrultusunda TÜRKSOY’un düzenlediği “Gel Gör Beni” sergisi, Ankara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’nın ardından Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te sergilendi.

TÜRKSOY, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde Üsküp’teki tarihi mekanlardan Kurşunlu Han’da “Gel Gör Beni” sergisi ve Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen eserlerle icra edilen “Bizim Yunus” konseri düzenlendi.

Anadolu’nun ünlü ozanının Evlad-ı Fatihan topraklarında tanıtılmasına yönelik düzenlenen etkinliğe, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Üsküp YEE Müdürü Serhan Kula, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur Koçbıyık’ın yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasetçiler, vatandaşlar ve diğer davetliler katıldı.

Etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, dünya dili olan Türkçeye hep birlikte sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” kapsamındaki kutlamaların manevi hazinenin genişlemesi için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl Ankara’da ve daha sonra da Afrika kıtasında Yunus Emre’yi tanıtmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Kaseinov, “İlim, irfan ve hikmet ehli bizim Yunus, kadim Anadolu topraklarında başta olmak üzere tüm Türk dünyası için büyük bir miras ve silinmez izler bırakmıştır. Asırlardır dilden dile, gönülden gönüle aktarılan şiirleriyle gönüllerimize taht kurmuştur.” diye konuştu.

Yunus Emre’nin “Gel Gör Beni” sergisinin yıl boyunca dünyanın farklı ülke ve bölgelerinde sergileneceğine dile getiren Kaseinov, programın Yunus Emre’nin evrensel mesajlarının yeniden hatırlanmasına ve onun felsefesiyle bütünleşmesine vesile olacağını vurguladı.

Üsküp YEE Müdürü Kula, buradaki konuşmasında, Yunus Emre’yi anlatırken iki farklı unsuru ele aldıklarını ifade etti. Kula, “Birisi gözlerimize hitap etmesi açısından Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün çok kıymetli koleksiyonunu, diğeri de Yunus’un eserleriyle bestelenen kıymetli eserlerin icrasıyla hem gözlerimize hem de gönüllerimize iki farklı hitap ile Yunus aslında bizlere seslenmiş oluyor. O her zaman bizlere sesini iletiyor ama biz bazı aracılar araya koyup onu güzelliklerle tekrardan yansıtmak istiyoruz.” dedi.

Balkanlar’ın Yunus Emre’ye çok yakın topraklar olduğunu dile getiren Kula, aslında Yunus Emre’nin 700 yıldır Balkanlar’da da seslenmeye devam ettiğini vurguladı.

Program kapsamında Abbaz Yahya ve orkestrası ile Muhsin Süleyman gibi sanatçılar tarafından Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen eserler icra edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



istanbul travesti Haber |istanbul travesti Bilgi |istanbul travesti |istanbul travesti |travesti | ankara travesti|ankara travestileri |ankara travestiankara travesti