TÜRKSOY’un katılımıyla “Türkistan – Türk Dünyasının Manevi Başkenti” Uluslararası Çevrimiçi Konferansı düzenlendi
Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Elbası Kütüphanesi, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı organizasyonunda ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın yanı sıra Türk Dünyası uluslararası kuruluşları ile Türk Cumhuriyetlerinde faaliyet gösteren çeşitli kurum, kuruluş ve üniversitelerin temsilcilerinin katılımıyla “Türkistan – Türk Dünyası’nın Manevi Başkenti” Uluslararası Çevrimiçi Konferansı düzenlendi.
Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Elbası Kütüphanesi Müdürü Bakıtjan Temirbolat’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansa, Türkistan Eyaleti Valisi Ömirzak Şökeev, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Aktotı Rayımkulova, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Şahrat Nurışev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Üyesi, milletvekili, Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı Ord. Prof. Dr. Nizami Ceferov, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı, Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Darhan Kıdırali, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Hoca Ahmed Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Rektörü Dr. Janar Temirbekova, “Elbaşı Akademisi” Vakfı Genel Müdürü Murat Jumanbay, Alman Arkeoloji Enstitüsü Sorumlu Üyesi, arkeolog Dr. Zаynolla Samaşev, Mirza Ulugbek Özbekistan Milli Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi, Felsefe ve Manevi Değerler Bölümü Başkanı, Rusya Federasyonu Temel Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Niginahon Şermuhamedova, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı Felsefe, Siyaset ve İlahiyat Enstitüsü Siyaset Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Aydar Amrebayev, L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Jaksılık Sabitov birer konuşma yaptı.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı konferansta yaptığı konuşmasında, TÜRKSOY’un 2017 yılında Türkistan’ı “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan ettiğini ve bu Kültür Başkenti unvanının kadim ata yurdumuz Türkistan için bir dönüm noktası niteliğinde olduğunu vurgulayarak, 2017 yılı ve sonraki dönemde TÜRKSOY tarafından Türkistan’da yapılan faaliyetler ve öne çıkan çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi.
31 Mart 2021 tarihinde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Türkistan Gayriresmi Zirvesi’nde alınan kararla Türkistan şehrinin “Türk Dünyası’nın Manevi Başkenti” olarak tescil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çakıcı, “Bu yıl Nevruz’da Türkistan Medya Forumuna katılmak üzere, gözümüzün bebeği bu şehirdeki gelişmeleri, katettiği yolu ve eriştiği noktayı bizzat müşahede etme fırsatı buldum. Sayın Nazarbayev’in tespitinin ne kadar isabetli olduğunu gördüm. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Türkistan, Kazakistan ve bütün Türk dünyasının ebediyen kalbi olmaya devam edecektir. Kazakistan Cumhuriyeti ve Türkistan Valiliği tarafından kadim dokusu muhafaza edilerek yeniden inşa edilen şehir, tarihî ve modern güzellikleriyle, ulaşım olanaklarının artması ve çeşitlenmesiyle; kültür, spor ve gençlik merkezleriyle, eğitim kurumlarıyla, kütüphaneleriyle, hızla gelişiyor ve Türk Dünyası’nın manevi başkenti olmayı ziyadesiyle hak ediyor.” diye konuştu.
Konferans katılımcıları, Ahmet Yesevi’nin yaşadığı Türkistan’ın tarihi ve manevi önemi, kültürel ve mimari mirası, Türk Dünyası ve Kazakistan’ın gelişimindeki rolü, son yıllarda yapılan ve geleceğe yönelik planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdiler.