Türk halklarının âşıklık geleneğinin efsane şahsiyetlerinden, şifahi edebiyatımızın bu önemli alanına kazandırdığı yeni şiir türleri ve 16 farklı şiir türünde yazdığı eserleriyle kendisinden sonra gelen âşıkların üstadı olarak tarihteki şanlı yerini alan ünlü ozan Âşık Elesger, doğumunun 200. yılında TÜRKSOY’da düzenlenen geniş katılımlı etkinlikle anıldı.
TÜRKSOY, Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komitesi, Azerbaycan Kültür Bakanlığı iş birliğinde TÜRKSOY Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmaları Genel Sekreter Düsen Kaseinov , Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komitesi Başkanı milletvekili Genire Paşayeva, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Elhan Zeynalov ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı temsilcisi Nermin İsmayılova tarafından yapıldı.
Yaptığı konuşmasında âşık sanatı tarihinde, yaşadıkları zaman ve koşulları aşarak, ebedî eserler ortaya koyan görkemli şahsiyetlere değinen Genel Sekreter Düsen Kaseinov, bu büyük şahsiyetlerden birinin de Azerbaycan Türklerinin ünlü ozanı, Türk Dünyası’nın büyük saz ve söz üstadı Âşık Elesger olduğunu kaydetti.
Kaseinov, “Âşık Elesger, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstatlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan âşık edebiyatının klasiklerinden biridir. Bugün aziz ruhu karşısında eğilerek saygı ve özlemle andığımız bu büyük şahsiyet Azerbaycan âşık sanatının gelişiminde önemli bir yere sahip olmuş ve kıymetli eserler bırakmıştır.
Türk Dünyası’nın büyük ozanı Âşık Elesger’in yüksek sanatını Türkiye sanatseverlerine tanıtmak için onun uzun yıllar boyu söylediği ve bestelediği eserlerden seçkin şiirleri Türkiye Türkçesine aktararak doğumunun 200. yılı anısına hazırladığımız kitabı sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşamaktayız. “ dedi.
TÜRKSOY tarafından yayınlanan kitabın tanıtımını da yapan Düsen Kaseinov, Âşık Elesger’in şiirlerini Türkiye Türkçesine aktaran şair Kenan Çarboğa’ya, kitabın hazırlanmasında ve yayınlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Türk Devletlerinin bağımsızlığının 30. yılı vesilesiyle kardeş ülkeleri kutlayarak başlayan Genire Paşayeva, âşıklık sanatının üstadlarından Âşık Elesger doğumunun 200. yıl dönümü vesilesiyle bir araya geldiklerini vurgulayarak, bu önemli etkinliği düzenlemesi sebebiyle TÜRKSOY’a teşekkür etti.
Âşık Elesger’in doğduğu, büyüdüğü ve mezarının bulunduğu kadim Azerbaycan toprağı Göyçe’nin Sovyetler tarafından Ermenistan’a verildiğinin yüreklerindeki dinmeyen acı olduğunu da vurgulayan Paşayeva, “Kalbimizi sızlatan bir acımız da var ki, Âşık Elesger’in doğduğu, büyüdüğü topraklar, kadim adıyla Göyçe Mahalı zorla Azerbaycan’dan alınarak Vandal Ermenistan’ın şimdiki topraklarına katılmış ve şimdi Âşık Elesger’in ata-baba ocağı, evi, mezarı ermeniler tarafından yok edilmiş ve biz bu önemli yıl dönümünde ozanımızın mezarını ziyaret edemiyoruz.” şeklinde konuştu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Âşık Elesger’in doğumunun 200. yılının ve kültürel mirasının geniş kapsamda tanıtılmasına ilişkin talimatları doğrultusunda yapılacak çalışmaların önemi ve bu çerçevede Türk Dünyası’nda faaliyet gösteren kardeş kuruluşlarının desteğine vurgu yapan ve “Âşık Elesger- Göyçe demektir” diyen Paşayeva, Âşık Elesger’in tanıtılmasının aynı zamanda, Azerbaycan’dan zorla alınarak Ermenistan’a verilmiş kadim topraklara ilişkin gerçeklerin de dile getirilmesi anlamına geldiğini söyledi.
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Elhan Zeynalov, Ankara’da yaşadığı kısa süre zarfında TÜRKSOY’un düzenlediği çok sayıda önemli etkinliğe şahitlik ettiğini vurgulayarak, Azerbaycan aşıklık sanatının zirve şahsiyetlerinden , Âşık Elesger’e ithafen düzenlenen etkinliğin önemine değindi.
Açış konuşmalarının ardından, ozanın seçme şiirlerinin şair Kenan Çarboğa tarafından Türkiye Türkçesine aktarılarak TÜRKSOY tarafından yayımlanan “Âşık Elesger” kitabının tanıtımı ve kurdele kesimi yapıldı.
Âşık Elesger’in torunu ve “Dede Elesger Ocağı” Başkanı Hatai Elesger, Cumhuriyet Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi Başkanı, şair-çevirmen Kenan Çarboğa, “Ozan Dünyası – Âşık yaratıcılığı Tebliği” Başkanı Musa Nebioğlu, araştırmacı-yazar Songül Dündar ve “Dünya Süz Akademisi” Derneği Başkanı hayrettin İvgin Âşık Elesger’in hayatı, sanatı, şiir sanatı hakkında sunumlar yaptı.
Etkinlik Âşık Ramin (Azerbaycan) ve Âşık Selahattin Dündar (Türkiye) tarafından ozanın eserlerinden örneklerin seslendirilmesiyle sona erdi.