Türk Dil Kurumu’nun 88.Yıl Dönümü

Türk Dil Kurumu’nun 88. yıl dönümü, ‘’88. Yılında Türk Dil Kurumu’’ isimli çevrim içi bir toplantı ile kutlandı.

12 Temmuz 2020 tarihinde, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEİNOV, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Dr. Ashat KESİKBAYEV, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir ALPASLAN, T.C. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref ATEŞ, Kazak Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Erden KAJIBEK, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Leylâ KARAHAN ile Kırgızistan’dan Prof. Dr. Kadırali KONKOBAEV ve Kosova’dan Prof. Dr. İrfan MORİNA katıldı.

Türk Dil Kurumu’nun yüz yıla yaklaşan çalışmalarının değerlendirildiği, TÜRKSOY üyesi ülkeler ve Balkan ülkeleri arasında dil alanında hayata geçirilebilecek yeni projelerin de konuşulduğu toplantı yaklaşık 90 dakika sürdü.

Toplantı sonunda, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEİNOV, ünlü yazar Cengiz AYTMATOV’un resmedildiği bir tabloyu, günün anısına Türk Dil Kurumu’na  hediye etti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEİNOV: TÜRKSOY olarak dilimizin dünyada en çok konuşulan diller arasında layık olduğu yeri alması için var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz.

Toplantıda yapmış olduğu konuşmada Türk Dil Kurumu’nun geçen 88 yıldaki başarılarına değinen TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEİNOV, TÜRKSOY üyesi ülkeler arasındaki dil birliğinin TÜRKSOY’un kuruluşundaki önemine dikkat çekti. 

”Dil, milletleri millet yapan unsurların başında gelmektedir. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın kurulmasında da ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dil birliğinin önemi büyük rol oynamıştır.” diyen Düsen KASEİNOV sözlerine şu şekilde devam etti: ”TÜRKSOY olarak dilimizin dünyada en çok konuşulan diller arasında layık olduğu yeri alması için var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz. Diğer yayınlarımızın yanında özellikle yok olmaya yüz tutmuş lehçelerimize ait yayın faaliyetlerimiz de bunun bir göstergesidir. Hakaslar, Sahalar, Çuvaşlar, Kumuklar, Karaçay-Balkarlar, Nogaylarla ilgili onların lehçelerinde birçok yayın gerçekleştirdik. Türk Dil Kurumunun Türkiye Türkçesi dışında diğer Türk dillerine yönelik olarak hazırladığı özellikle sözlükler ve karşılaştırmalı gramer çalışmaları, bugün Türk Dünyası’ndaki bilim kurumlarının ve bilim insanlarının kütüphanelerindeki yerini almış ve Türklük biliminin istifadesine sunulmuştur. Yine kurumun “Türk Dünyası” adıyla hakemli bir dergi çıkarmasını da büyük bir memnuniyet ve şükranla karşıladığımı belirtmek isterim. Bu çalışmalarla ilgili yeni bilgileri aldıkça, ortak dilimizin geleceği hususundaki umudumuz ve sevincimiz daha da artmaktadır. Bu vesileyle bir kere daha Türk Dil Kurumu’nun 88. yıl dönümünü en kalbî duygularımla kutlar, dilimizin bugünlere ulaşmasında emekleri olan bilim, kültür ve devlet insanlarımıza minnettarlığımı bildirmek isterim. Herkese sevgi ve saygılarımı sunarım.” 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



istanbul travesti Haber |istanbul travesti Bilgi |istanbul travesti |istanbul travesti |travesti | ankara travesti|ankara travestileri |ankara travestiankara travesti