Azerbaycan’ın edebiyat zirvelerin, ilk hamse şairi olarak tarihteki yerini alan ve kendinden sonra gelen nice ünlü şaire ilham kaynağı olan Nizami Gencevi’nin doğumunun 880. yılı Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı – Elbası Kütüphanesi Müzesi’nde düzenlenen etkinlikle anıldı.
TÜRKSOY ve Elbasy Kütüphanesi iş birliğinde TÜRKSOY tarafından hazırlanan ve yayınlanan, içerisinde Nizami’nin eserlerine Türk Dünyası usta ressamlarının çizdikleri resim eserlerinin yer aldığı “Nizami Gencevi’yi Okumak” sanat albümünün tanıtım toplantısı ve Nizami Gencevi sergisi düzenlendi.
Nizami’nin eserlerinden ilham alarak ünlü sanatçılar tarafından yapılan 100’den fazla tablonun reprodüksiyonlarıyla birlikte, İngilizce filozofun şiirlerinden alıntıların yer aldığı prestij albümün tanıtım etkinliğinde konuşan Elbası Kütüphanesi Müdürü Bakıtcan Temirbolat, Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in “Büyük Bozkırın Yedi Yönü” başlıklı makalesinde belirttiği “Kendi tarihi hatırlayan, takdir eden ve tarihiyle gurur duyan halklar büyük bir geleceğe sahipler.” cümlesini hatırlatarak, TÜRKSOY’un hazırladığı sanat albümünün önemine değindi. Temirbolat, TÜRKSOY’un bu çalışmasının sadece Türk Dünyası’nın değil, dünya medeniyetinin tarihi, bilimi ve kültürel mirasına önemli katkı sunacağını dile getirdi.
Etkinlikte konuşan Azerbaycan’ın Nursultan Büyükelçisi Ağalar Atamoğlanov, sabrı bütün başarıların anahtarı olarak gören ve zor duruma düşenlerin her durumdan hayati bir ders alacaklarını düşünen Nizami Gencevi’nin, “Çalış ve yücel, hiçkimse zorda kalmamıştır” şiarını tekrarladı. Büyükelçi, Kazakistan tarihi ve kültürü ile yakınlığı bulunan Nizami’nin her geçen yıl daha fazla eserlerinin Kazak edebiyatında yer verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “Bu sanat albümündeki her bir resmin kendi hikayesi vardır. Dünyada daha fazla insanın bu kitabı okuyabilmesi için albüm İngilizce yayınlandı. Abay, Olcas Süleymenov, Cengiz Aytmatov gibi Türk Dünyası’nın büyük şahsiyetleri hakkında bunun gibi prestij kitaplar yayınladık. Alişer Nevai ve Makhtumkuli’ye ithafen yayınlayacağımız kitap hazırlıklarımız sürmektedir. TÜRKSOY, Türk Dünyası’nın görkemli şahsiyetleri ve bıraktıkları eşsiz mirası tanıtma amacını yılmadan sürdürmektedir”. diye konuştu.
Türk Dünyası’nın kültür ve sanat ocağı TÜRKSOY, Nizami’nin 880. yıl dönümü çerçevesinde çeşitli ülkelerde çok sayıda anma etkinliği düzenleyerek, Azerbaycan’ın dünya edebiyatına kazandırdığı ünlü şairini edebiyatseverlerle buluşturdu.
TÜRKSOY, Nizami Gencevi’yi dünyaca üne kovuşturan ve ilk hamse yazarı olarak tarihteki yerini almaya vesile olan “Hamse” külliyatındaki “İskender-name” adlı önemli eserini Kazak diline çeviren büyük Kazak şair-eğitimcisi Abay Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı vesilesiyle 2020 yılını “Abay’ı Anma Yılı” ilan etmişti. Bozkırın ulu ozanı ve çağdaş Kazak edebiyatının kurucusu Abay, Nizami’yi “Ustaz” – bir öğretmen olarak görüyor ve çalışmalarına büyük saygı gösteriyordu.
Etkinlik katılımcıları “Nizami Gencevi’yi Okumak” sanat albümünün tanıtımının ardından, Nizami Gencevi fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştirdi.